marți, 13 august 2013

Experienta Cavilam - o aventura a cunoasterii



In perioada 08-19 iulie 2013, am participat la un stagiu de formare cu titlul „L’innovation pedagogique en classe de francais" in centrul Cavilam din Vichy. 
Prezenta mea a fost posibila prin obtinerea unui grant in cadrul programului sectorial Comenius din Programul “Invatare pe tot parcursul vietii” cofinantat de ANPCDEFP.

In acord cu noul slogan “Vivez l’aventure du francais”, aventura mea, in acest spatiu incarcat de istorie, a inceput pe peronul garii din Vichy intr-o forfota si un amalgam de nationalitati care aveau un singur  numitor comun: limba franceza.

 Bonjour”, „Quel est votre nom?”, „ D’ou venez-vous? – au fost primele interpelari cu care ne-a intampinat tanara echipa organizatoare. Aveam sa ma conving mai apoi ca zambetul, bunavointa si amabilitatea sunt o caracteristica a tuturor celor care contribuie la buna functionare a acestui univers numit Cavilam. Nu fara uimire l-am zarit pe activul director Michel Boiron care se intretinea cu noii stagiari si in acelasi timp se asigura de bunul mers al activitatii de cazare a cursantilor.

In prima zi, reunirea clasei din care am facut parte si care cuprindea profesori veniti din toate colturile lumii, Cehia, Egipt, Italia, Brazilia, Romania, Polonia, Spania, Letonia, s-a desfasurat intr-o atmosfera destinsa, intr-un cadru emotionant. Dupa un cuvant introductiv si o prezentare generala a stagiului sustinute de Michel Boiron, am primit programul saptamanii si am intrat din plin in captivantele activitati instructive care s-au combinat si s-au completat, creand un tot unitar.

Astfel, pregatirea s-a desfasurat in ateliere, séances “Decouverte”, conferinte si un bogat si diversificat program de activitati culturale. Atelierele s-au axat pe cunoasterea, utilitatea si utilizarea in cadrul lectiilor a instrumentelor electronice (calculator, tabla numerica, tablete), prezentarea si explicarea unor site-uri care pot constitui surse de inspiratie in crearea materialelor didactice.
O alta tema a atelierelor a fost diversificarea metodelor clasice, cunoasterea noilor repere si tendinte in cresterea interesului si atragerea elevilor spre studiul limbii franceze, activitati tip brise-glace, teoria inteligentelor multiple si piste de aplicare a acesteia, piramida lui Dale, constituirea grupurilor.
 Muzica a constituit tema altor ateliere, iar simpaticul profesor Charlie Lenglez ne-a convins de faptul ca apeland la muzica se pot obtine rezultate nebanuite in procesul instructiv, iar insusirea de catre elevi a notiunilor de gramatica, dezvoltarea deprinderilor de lectura, corectarea pronuntiei, exersarea dialogurilor, se realizeaza intr-o atmosfera destinsa, placuta, eficienta.
Nu in ultimul rand, atelierele legate de evaluare au demonstrat importanta evaluarii formative in comparatie cu evaluarea sumativa. S-a demonstrat, de asemenea, utilitatea activitatilor ludice in evaluare pentru a evidentia increderea in sine si in grup si a motiva invatarea temeinica in vederea reusitei.
O alta modalitate de formare a reprezentat-o participarea la seances “Decouverte”.
Titlurile sugestive:
- Le français et les valeurs de la francophonie: les droits de l'homme et la francophonie
- Techniques théâtrales simples pour le quotidien de la classe
- Ateliers chansons: chantons ensemble
- Question pour un champion: un jeu pour apprendre et enseigner en français
demonstreaza spectrul larg al abordarilor tematice, dar avand acelasi rol de a crea exemple, modalitati, tehnici de motivare a elevilor pentru invatarea limbii franceze.
Prin conferintele audiate, intr-un ritm alert al expunerii, am avut posibilitatea de a cunoaste ceea ce inseamna spiritul francez, ceea ce cred francezii despre ei si cum sunt vazuti de ceilalti . 
Programul cultural, realizat ca o unitate in diversitatea propunerilor, a constituit un liant intre stagiarii de pe cele cinci continente, o platforma de comunicare si exprimare a diversitatii culturale si uman.


 De neuitat au fost: vizita orasului Vichy-istoria si arhitectura sa; degustarea de produse specifice regiunii; concertul de folksongs a la francaise” sustinut de Frederic Bobin; receptia la primaria din Vichy; „Grande Soiree Interniationale”- o adevarata explozie a talentelor stagiarilor, dar si a membrilor Cavilam, care, cu deosebit sarm, au prezentat momente din istoria cabaretului francez.



Primaria din Vichy

Izvoarele termale Celestins





Hipodromul din Vichy

Un farmec aparte l-au avut excursiile: vizita centrului istoric din Clermont-Ferrand, cu statuile, fantanile, catedrala gotica, basilica romana, fatadele invesmantate in intunecata piatra vulcanica; imbinarea trecutului cu prezentul in localitatea Lapalisse unde vizitarea castelului La Palice, opera a arhitectilor florentini in stil renascentist, s-a imbinat cu animatia unui moment unic: trecerea caravanei Tour de France;  o plimbare pe stradutele seculare din satul medieval Charroux.

Catedrala gotica din Clermont-Ferrand

Tour de France - Lapalisse

Castelul La Palice 


Satul medieval Charroux

Charroux

Si cate nu ar mai fi de spus!
Toata aceasta perioada a reprezentat pentru mine o adevarata si bogata experienta in “aventura” cunoasterii!
Merci, Cavilam! Merci, Vichy!